PIKC Rigas Valsts tehnikums

PIKC Rīgas Valsts tehnikums

muzejs

2016. gada 18. janvārī RVT 1. kursu audzēkņi un pedagogi pulcējas tehnikuma zālē, lai atcerētos 1991. gada janvāra notikumus Rīgā un godinātu kritušos barikāžu dalībniekus. RVT muzeja vadītāja Danute Grīnfelde sniedza īsu ieskatu barikāžu tapšanā un norisē, izmantojot Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Okupācijas muzeja un Latvijas Nacionāla arhīva fotogrāfijas, kā arī Zigurda Vidiņa filmas „Tēvu barikādes” fragmentus.

barikadesRVT


1991. gadā arī daudzi Rīgas Valsts tehnikuma audzēkņi un skolotāji aktīvi dežurēja barikādēs; muzeja krājumā par to glabājas 51 liecība. Tehnikuma sporta klubs atvēlēja savas telpas barikāžu dalībnieku atpūtai, atsevišķi skolotāji atļāva tehnikuma audzēkņiem un absolventiem atpūsties savos kabinetos. Lūk, dažas atziņas no audzēkņu liecībām.

Mārtiņš Drava, A2TL: „Barikādēs pavadīju trīs naktis un divas dienas – pie Radio nama un TV. Visvairāk mani pārsteidza cilvēku cilvēcība aun draudzība, labsirdība vienam pret otru – vārdu sakot, vienotība Latvijai. Grupā arī visi palikuši draudzīgāki.”


Viktors Ļvovs, M3PL: „Es barikādēs pavadīju trīs naktis, apsargājot Ministru Padomi, Augstāko Padomi un TV. Patika tas, ka šie notikumi bija pilnīgi pretēji mūsu ikdienai. Personīgi es neredzēju kādus strīdus un nesaskaņas starp cilvēkiem. Cilvēki smaidīja viens otram. Pilnīgi sveši dažāda vecuma cilvēki varēja sēdēt un tērzēt pie ugunskura. Pēc manām domām barikādēm nekādas militāras vērtības nebija, bet tās pierādīja, ka latvieši grūtā brīdī ir vienoti. Es domāju, ka tas ir galvenais.”


Māris Korņejevs, M3PL: „Es barikādēs piedalījos divas diennaktis Doma laukumā. Man ļoti patika, ka bijām visi kopā: gan latvieši, gan krievu tautības cilvēki. Šinīs diennaktīs es jutu cilvēku siltumu un draudzību. Tas ir neaizmirstami.”

barikades LNA LVKFFDA 15578 1

Barikāžu dienās Rīgā. Skats no Kara muzeja uz barikādēm Basteja bulvārī un Smilšu ielas krustojumā. Rīga, 16.01.1991.
Osvalda Mazura foto; Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs.